
Test intolerance na živila
Presenetljivo, a zares je vzroke za glavobol, utrujenost in bolezni moč iskati prav v hladilniku.
Ste vedeli, da je kar 60 % ljudi alergičnih na hrano? Temu pravimo nutritivna intoleranca, bolj pogovorno pa tudi »skrita alergija«, čeprav s pravo alergijo v resnici nimata ničesar skupnega.
Reakcija na hrano se pri navadni alergiji pojavi v obliki rdečih madežev na koži, zatekanja, dušenja in celo anafilaktičnega šoka. Še bolj pomembno je to, da se ti simptomi pojavijo takoj po zaužitju hrane, na katero smo alergični.
Pri nutritivni intoleranci stvari potekajo drugače, predvsem počasneje in prikrito, tako da človek sploh ne posumi, da je kaj narobe, medtem pa v njegovem telesu že divja prava imunska vojna.
To pa lahko preprečimo na dokaj enostaven način – s testom nutritivne intolerance oziroma testom intolerance na živila.

Quantum Health v sodelovanju z laboratorijem!
Prej ko se bo našlo živilo, ki deluje proti vašemu organizmu, prej se bo lahko začelo zdravljenje in prej se boste spet lahko odlično počutili.

Zakaj pride do slabega počutja?
Pri zdravem človeku se hrana v želodcu in črevesju predela v najdrobnejše delčke: beljakovine v aminokisline, ogljikovi hidrati v glukozo, maščobe v preproste maščobne kisline. Samo v taki obliki lahko ti prek črevesne stene prehajajo v kri in omogočajo normalno delovanje našega organizma.
Zaradi različnih razlogov (bolezni prebavnega trakta, uporaba zdravil in gensko spremenjenih živil,…) se ta proces lahko poruši in do celic pride premalo predelana hrana. Če jo te prepoznajo kot sovražnika, pride do sinteze imunoglobulinov, ki snovem preprečijo, da bi se absorbirale. Ob tem do zunanjih reakcij, kot so pordečitev in izpuščaji, ne prihaja. Ko je na udaru živčni sistem, se pojavijo nespečnost, kronična utrujenost, glavoboli, pri napadu na prebavila pa zaprtost, diareja, kolitis.
Če ti škodljivi procesi potekajo dlje časa, začne imunski sistem slabeti, človek pogosto zboleva, neprestano ga mučijo slabost in bolečine. Po zadnjih dognanjih alergologov je kronično vnetje, ki ga izzove nutritivna intoleranca, ključno za razvoj bolezni srčno-žilnega sistema, diabetesa in debelosti.
Na kaj smo alergični?
Poleg vseh mogočih prehranskih dopolnil, stabilizatorjev in ojačevalcev okusa, je lahko alergen prav vsaka oblika hrane. Kljub temu bolezenske reakcije najpogosteje izzove sorazmerno majhna skupina živil:sir, čokolada, agrumi in kava. Migrene lahko izzove goveja juha, medtem ko lahko delovanje prebavnega trakta zmotijo mlečni izdelki, morski sadeži, še posebno ostrige, klapavice in pokrovače. Hiperaktivnost in nevroze lahko povzročita barvilo tartrazin in benzojska kislina.
Pri otrocih se najpogosteje pojavlja alergija na mlečne beljakovine, jajca, sojo, redkeje na žita. Alergija na sladkor ne obstaja, a se otrokom s nutritivno intoleranco vnos sladkih živil vseeno odsvetuje, saj se pri njihovem zaužitju hitro dvigne raven sladkorja v krvi, kar še dodatno povečuje pojavljanje alergij, še posebno atopičnega dermatitisa.
Kaj pa, če je potrebno zdravljenje?
Nutritivno intoleranco je moč zdraviti brez zdravil, najpreprosteje tako, da iz svoje prehrane za obdobje dveh do treh mesece črtate vsa hranila, ki povzročajo reakcijo.
Bistveno izboljšanje simptomov je dokaj pogosto že po nekaj dneh. Simptomi v veliki meri ali pa celo v celoti izginejo, če se držite navodil svojega zdravnika.
Čeprav za ta fenomen znanstvena razlaga še ne obstaja, mnogi ljudje, ki so občutljivi na hrano, menijo, da lahko bolje nadzirajo svojo težo, če iz svojega jedilnika črtajo hranila, na katera so intolerantni.